Optimisme på Elmia Lantbruk
Elmia Lantbruk er Sveriges største landbruksmesse. I år fant vi nyheter som kan gi bedre jurhelse, spare soya og overvåke besetningen bedre.
Frilansjournalist
Elmia Landbruk arrangeres hvert andre år i Jönköping, Sverige. I år med nær 22 000 besøkende fordelt på tre dager. Det mer optimisme i svensk husdyrproduksjon enn på lenge. Det gjelder spesielt melkeproduksjon. Prisen en melkebonde får for melk nærmer seg 6 kr literen. Det er dessuten lave korn- og dermed fôrpriser. Nytt på Elmia i år var utdeling av pris til gården med beste beitepraksis i Sverige. Den gikk til melkeprodusentene Anna og Anders Carlsson i Halland sør i Sverige. Årets temavandringer hadde fokus på enten innovasjon, lønnsomhet, beredskap eller energi. Beredskap er et nytt fokusområde i disse urolige tider. Det dreier seg både om beredskap på den enkelte gård, men også i kommuner og nasjonalt.
Växa Control øremerke
Växa, selskapet som har rådgivning, semin og ulike produkter til svenske storfeprodusenter, lanserte Växa Control øremerker på Elmia. Dette er et nytt produkt fra Hollandske Nedap som nå blir tilgjengelig i noen utvalgte land deriblant Sverige. – Dette er en enkel måte å holde kontroll på både brunst, etetider og sykdom i besetningen, forklarer produktsjef Emelie Oscarsson i Växa. Øremerkene har minst sju års levetid og data fra hver enkelt ku kan følges både på mobiltelefon, en Ipad eller pc.
Opplegget krever en sentral og antenne i fjøset samt øremerker, eventuelt halstranspondere, på kyrne.
Kan fermentering erstatte soya?
Dapibuset er et lite selskap i Skåne. Men de lanserte kanskje en stor nyhet på Elmia. Dapibuset har nå fôringssøk på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Det er fôringsforsøk med fermentert korn pluss andre vekster som lucerne. Med metoden fra Dapibuset kan slik fermentering gjøres på gårdsnivå i en bioreaktor. Den vil koste rundt en million NOK. Selve prosessen tar fem dager. Det er ulike sopper som tilsettes kornet. I teorien kan proteininnholdet i korn opptil tredobles. I praksis vil det trolig dobles. Hvete med 11 prosent protein har i forsøk økt proteinprosenten til 20. Og i lucerne blir proteinkvalitet bedre. Dapibuset er i dag et selskap med kun fire ansatte. Ferdig produkt kommer ikke på markedet før i 2026. Men allerede har både metoden og firmaet fått stor oppmerksomhet.
DeLaval Ocean Blue
God jurhelse er viktig i melkeproduksjon. Og å beskytte spenespissen mot skader og infeksjoner er viktig. Gjennom å kombinere desinfiserende effekt med en ny barrierefunksjon kan produktfamilien Ocean Blue fra DeLaval brukes både forebyggende og til etterbehandling. Blåfargen gjør det dessuten enklere å følge opp slik at spenene blir korrekt behandlet. Produktet fikk Innovasjonspris på Elmia og skal være spesielt fordelaktig i robotbesetninger.